Reverse diet - diæten efter diæten er den vigtigste

Tænker du over diæten efter diæten?

Mange har utrolig travlt med deres vægttab, så de ofte vælger uholdbare løsninger, ekstreme diæter eller ikke får arbejdet med kernen af deres problemer. Det resulterer som oftest i, at den vægt der bliver smidt er tilbage indenfor måneder eller år. Jeg tror, at der er mange, der står med en tom fornemmelse i kroppen, når de først har opnået deres mål, og de tænker nok “jamen hvad så nu?”, du er i mål, du kan slappe af, du kan spise hvad du vil, eller hvad?

– Jeg tror, at der er mange, der glemmer diæten efter diæten, som nok skyldes de “hurtige” og “ekstreme” tilgange som der oftest ses. Samtidig tror jeg, at der er mange, som er bange for at spise mere mad, når de først er kommet ned i vægt; “Jamen tager jeg så ikke det hele på igen?”.

Hvis du har smidt 10kg og har levet på 1200-1300 kalorier i en længere periode, skal du altså IKKE ligge så lavt resten af livet for at opretholde dit vægttab, det vil være en umulig opgave for 99% af befolkningen.

Reverse diet efter vægttab

Hvad kan du så gøre for at komme tilbage til et fornuftigt kalorieindtag, hvor det ikke er nødvendigt, at tænke over hver eneste bid du tager?

– Du kan langsomt introducere flere kalorier over tid også kaldet “reverse diet”. Det går i grove træk ud på at få opbygget dit stofskifte til ”normalen” igen efter en længere fedttabsfase. Du har sikkert hørt sætningen; “Din forbrænding går i stå hvis du spiser for lidt”. Så ekstremt er det dog ikke, men der lader til at være noget om snakken i forhold til “metabolic adaptations”, altså at dit stofskifte tilpasser sig lave kalorier og meget cardio.

At køre en reverse diet kræver, at du allerede har kendskab til kalorietælling, da der oftest introduceres 50-150kcal om ugen.

Hvis du sørger for at tænke over diæten efter diæten, sætter du dig selv i en meget bedre position for fremtidig succes. Hvis dette er i dine tanker, vil du kunne spise mere mad og have langt større chancer for ikke at overspise og opretholde dit vægttab, dine hormoner kan komme tilbage til normalen, dit humør og energi vender tilbage, du kan træne hårdere og restituere bedre og nok et af de vigtigste punker; du behøver ikke at være så mad fokuseret!

Eksempel på reverse diet

På billedet ovenfor har jeg vist et eksempel på min kunde Marie, som først har været gennem en 18 ugers lang fedttabsfase, vi har de sidste 8 uger kørt en reverse diet og har nu fået hende over 2000 kalorier med næsten ingen ugentlig cardio, hun har endda fortsat smidt lidt centimeter i “reverse” fasen. Marie er nu i en så god position, at hun faktisk har svært ved at ramme sit kalorieindtag, hvilket er en god ting når fedttabet skal opretholdes! Hun kan også begynde at fralægge sig kalorietælling og spise mere efter sund fornuft. Ved at have en længere fedttabsfase end den klassiske “smid 10kg på 10 uger” har hun nemlig haft mulighed for at opbygge gode rutiner og vaner, som også er et andet super vigtigt element i arbejdet med vægttab.

Har du kost – eller træningsrelateret spørgsmål, så smid det i en kommentar eller på mail, så vil jeg muligvis lave en månedlig Q&A opsummering med de oftest stillede spørgsmål.

Kommentarer

Skriv kommentar