Steroider eller videnskab? - Niklas Vestergaard PT

Hvem søger du til på de sociale medier for at få træning og kostråd? Er det fyren med de store overarme, pigen med den store røv, ham med 6-packen eller en person som faktisk forholder sig til den seneste forskning?

Der er en fremtrædende tendens til, at de fleste søger råd, hos de som enten har opnået en fin titel i fitnessverdenen, fremstår markeret eller har flest følgere på de sociale medier. Det kan jeg som sådan godt forstå, for hvem vil ikke gerne vinde en konkurrence, se ud på samme måde, eller blot tænke at disse fitness personer faktisk har optimal viden om kost og træning. Frem for alt fremstår de jo super fit og har opnået imponerende resultater.

Der er blot en lille detalje der glemmes; STEROIDER.

Det er langt mere udbredt end den normale person vil kunne forestille sig, og det ødelægger branchen gevaldigt når personer på “krudt” (læs: steroider) kaster om sig med tåbelige træningsråd, kostvejledning eller promoverer latterlige produkter. Nu skal dette opslag ikke lyde som om, at jeg ”hater” på alle dem der anvender steroider, for det gør jeg ikke. Det må være en personlig sag, om man ønsker at anvende disse ulovlige midler eller ej. Problemet er, at de der anvender præstationsfremmende midler, får det til at lyde som om, at deres resultater kommer fra en bestemt træningsform, diæt eller specielle kosttilskud. Herimod skyldes det virkeligheden nok mest af alt mængden af steroider, de har taget. Det er problematisk at lytte til disse personer, da deres råd og vejledning tager udgangspunkt i hvordan de selv træner og spiser. Når præstationsfremmende midler anvendes vil stort set al træning fungere, ligegyldigt hvor dumt det er.

Studier viser, at hvis der tages steroider UDEN at vægttræne, vil du opnå bedre resultater end en person som vægttræner naturligt. Studiet er lavet over en periode på 10 uger.

Der skal nok findes nogle kompetente personlige trænere derude som også anvender steroider, men der er desværre langt mellem dem, specielt i Danmark.

Forhold dig kritisk

Til trods for at jeg fortæller, at jeg ikke har noget imod personer, der tager steroider, betyder det ikke at jeg promoverer eller opfordrer andre til at anvende dem. Jeg mener, at man bør tage stor afstand til det. Ikke nok med at det er ulovligt, så kan det medføre alvorlige bivirkninger.

Mit egentligt budskab med dette post er blot at bede dig tænke dig en ekstra gang om, før du søger råd og vejledning på de sociale medier. Ud fra hvilken baggrund har de personer, du følger opnået deres resultater? Eller forholder de sig fornuftigt til kost og træning? Der findes meget ”bullshit” derude, som gør det svært at skelne mellem hvad som er godt og ikke. Mit råd er; forhold dig kritisk og stil spørgsmål til det der beskrives på sociale medier.

Referencer:

Bhasin, S., Storer, T. W., Berman, N., Callegari, C., Clevenger, B., Phillips, J., et al. (1996). The effects of supraphysiologic doses of testosterone on muscle size and strength in normal men. The New England Journal of Medicine, 335(1), 1–7. doi:10.1056/NEJM199607043350101

Bhasin, S., Woodhouse, L., Casaburi, R., Singh, A. B., Bhasin, D., Berman, N., et al. (2001). Testosterone dose-response relationships in healthy young men. American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism, 281(6), E1172–81.

Bhasin, S., Travison, T. G., Storer, T. W., Lakshman, K., Kaushik, M., Mazer, N. A., et al. (2012). Effect of testosterone supplementation with and without a dual 5α-reductase inhibitor on fat-free mass in men with suppressed testosterone production: a randomized controlled trial. Jama, 307(9), 931–939. doi:10.1001/jama.2012.227

Kommentarer

Skriv kommentar