Er sukker usundt | Læs mere om sukker | Niklas Vestergaard

Er du stadig af den overbevisning at sukker feder?
De fleste tror, at sukker er djævlen, når man har med vægttab eller fedtreducering at gøre; det skal der laves om på. I denne graf som illustrerer det daglige sukkerindtag i USA vs. overvægt hos voksne, ses en tydelig reducering af sukker fra år 2000 og frem. Desværre er procenten af overvægtige stadig stigende, og hvordan kan det egentlig være? Hvis sukker var skyld i overvægt, ville kurven stille og roligt flade ud men det er ikke tilfældet. Problemet er ikke sukker men derimod kalorier, der bliver simpelthen indtaget for meget mad generelt, og det ville være synd at gøre sukker til den eneste synder.

Kan sukker så sagtens spises, så længe du er i kalorieunderskud?

Ja, det kan det faktisk godt, dog skal det siges, at der kan være andre problemer i at have en kost med meget sukker. Det største problem i forhold til vægttab er, at sukker ikke mætter særlig meget, og det vil hermed være lettere at overspise på sukkerholdige madvarer (læs: spise for mange kalorier). Da overspisning er “maindriveren” til mangel på resultater, bliver man nødt til at være mere smart, når det kommer til valg af madvarer.

Ved at spise mere fiberrigt kost fra kilder som fx fuldkornsprodukter, grøntsager og frugt, er der langt større chancer for at indtage færre kalorier, samt en smule fokus på at øge proteinindtaget fra kilder som kød, fisk og magre mejeriprodukter, vil du helt naturligt sænke dit daglige kalorieindtag.

​Ses der på sundhed generelt, er sukkerholdige madvarer ikke just dem med flest mikronæringsstoffer, og du vil måske komme i vitaminmangel, hvis alt indtaget af kulhydrater kun kommer fra sukker. Disse er typisk også uden fibre, som hjælper med at opretholde en normal tarmfunktion og giver en god mæthedsfornemmelse.

​Hvad kan vi så bruge det her til?

Du behøver ikke være sukkerforskrækket, du behøver generelt slet ikke være bange for noget mad. Der er ikke noget der isoleret set er sundt eller usundt, det handler om mængder og kontekst. Er du i gang med et vægttab, kan det være en fordel at have fokus på sukkerindtaget, men det er ikke nødvendigt at udelukke det, for det er ikke sukker i sig selv der feder. Du kan følge en hvilken som helst diæt, kur eller livsstil, men intet vil virke medmindre du er i kalorieunderskud, og det kan sagtens lade sig gøre samtidig med, at der spises sukker.

Spørg dig selv – “Vil jeg droppe at spise sukker resten af mit liv?” Jeg tror det er de færreste, der kan opretholde en livsstil uden at spise sukker. Find en måde at implementere det i din hverdag, så du fortsat kan nyde godt af de ting, som du kan lide og samtidig få de gode resultater med dit vægttab.

Kommentarer

Skriv kommentar