Fedttab - vigtigere end lavere kropsvægt.

Når de fleste ønsker at reducere deres fedtmasse, er det oftest kropsvægten, der er i fokus og endda i så høj grad, at andre vigtige faktorer bliver glemt. For de fleste giver det en fed følelse i kroppen, når vægten går ned, man føler sig tilpas og får ny motivation til den kommende uge. Viser vægten derimod stilstand eller endda en vægtøgning, bliver de sidste mange ugers gode resultater glemt, dagen er ødelagt og i nogle tilfælde er hele ugen spoleret. Man står altså tilbage med en følelse af, at der skal startes forfra.

Problemet ved kun at fokusere på vægttab er, at vægten kan påvirkes af mange forskellige faktorer.

Det kan være ting såsom væskemængden i kroppen, hvor meget mad der er indtaget dagen før, hvor stresset man har været, sammenlagt søvn, antal toiletbesøg og mængden af aktivitet. Med dette sagt er det meget normalt, at vægten kan svinge mellem 0,5-2kg dag til dag.

Sådan måler du fedttab

En god idé kan være, at anvende centimetermål sammen med kropsvægt, det vil give et langt mere realistisk billede af ens fremgang, der kan f.eks. måles omkring hofte, talje, begge lår og arme til at danne et fint overblik. Det kan nemlig sagtens opleves, at vægten står stille i en periode samtidig med, at du fortsat taber centimeter. Jeg har før oplevet, at en kunde “kun” var gået ca. 3kg ned på 10-12 uger, men samtidig havde smidt 23 cm fordelt over kroppen.

Ud med lynkure; ind med realistisk vægttab

En anden vigtig ting er, at give dig selv nok tid. Jeg ser desværre ofte, at personer har et urealistisk billede af, hvad som kan lade sig gøre inden for en given tidsperiode, det er nok et resultat af de klassiske “kurer/diæter”, der præger forsiderne hver uge, hvor der loves guld og grønne skove på få dage eller uger. Bøfkurer, suppekurer, grøntsagsdiæter og hvad de ellers finder på. Eller eksempler på forskellige helseprodukter som fx C9, der bliver markedsført i bedste ”amerikanerstil” med fake transformationsbilleder og selvskrevne udtalelser, igen noget jeg ser som en negativ bidragelse til, hvad der i virkeligheden kan lade sig gøre.

Hurtige resultater kan sagtens lade sig gøre med en kostplan på lave kalorier og en masse træning, problemet er bare at læringsprocessen går tabt. Her har du blot fulgt en plan, hvor hovedet har kørt på autopilot uden nogen nærmere forståelse for det du laver, og når gamle spisevaner så vender tilbage, vil de fleste typisk tage det hele på igen efter en kort periode.

Et andet problem ved at køre de her “lynkure” er, at den mængde kropvægt der tabes hovedsageligt kommer fra væske. Selvom det ser super fint ud på vægten, har du altså ikke fået det visuelle resultat, som du havde håbet på. Hvis du derimod tager tingene i et roligt tempo, bliver du en del af processen; du forstår pludselig, hvorfor du gør, som du gør, og dine resultater er ikke længere tilfældige. For at ændre livsstil skal man typisk ind og arbejde med nogle spisevaner- og adfærd, det kan være en proces, der kan tage lang tid, til gengæld vil de kilo du smider efterfølgende aldrig vende tilbage igen.

Kommentarer

Skriv kommentar