Misforstår du mine infographics?

Jeg får tit beskeder og kommentars på mine opslag, hvor folk skriver:

“Hvad med vitaminer/mineraler?”
“Hvad med makrofordelingen?”
“Hvad med protein?”
“Er sundhed så ligegyldigt?”

Når jeg laver mine opslag, er det ofte for at stikke til de “labels”, som bestemte fødevare/måltider har fået af vores samfund.

Det er for at sætte tingene lidt på spidsen. Dels for at skabe mere opmærksomhed på SoMe, men også for at udfordre de tanker og overbevisninger mange har.

Kalorieunderskud vil ALTID være det der skaber vægttabet om du spiser sundt eller ej, men betyder det jeg er ligeglad med sundhed? Selvfølgelig ikke.

Så hvad anbefaler jeg?

I stedet for at kigge på de enkelte måltider, så kig på hele din dag/uge. Jeg er fan af den her 80/20 fordeling, som i grove træk betyder at vi 80% af tiden prøver at efterleve de officelle kostråd og bruger de sidste 20% på sjov og spas.

Sjov og spas er dine ynglingsfødevare, dine små snacks, de lækre restaurantmåltider. Det som i samfundets øjne er i den usunde kasse.

Hvis vi skal ændre vaner for livet, så nytter det ikke noget at vi fjerner alt sjov og sænker vores livskvalitet til en grad, vi ikke kan holde ud. Det er sgu vigtigt at du kan lide din dagligdag og ikke skal navigere rundt i dumme madregler.

Men kan du fortsætte som du plejer? Nej. Der skal ske ændringer, men du behøver ikke lave dem alle på én gang. Faktisk kan du lave utrolig få og få ganske fornuftige resultater!

– Vi vil GERNE spise mere grønt & frugt.

– Vi vil GERNE spise mere magert protein.

– Vi vil GERNE reducere forarbejdet mad.

– Vi vil GERNE spise mere fiber & fuldkorn.

– Vi vil GERNE drikke mindre alkohol.

– Vi vil GERNE spise mindre take-away & på restaurant.

Det er altså en f**king god idé!

At spise sundt VIL VÆRE en kæmpestor hjælp i en vægttabsproces. Du er mere mæt, du har det bedre fysisk og mentalt, du bygger mere muskelmasse, taber mere fedt, du forebygger en masse livsstilssygdomme og i sidste ende lever du længere og med flere gode år.

Så ja vi vil gerne spise sundt, men stop nu med alle de absolutter for fanden.

Håber det skabte noget klarhed! 🙏🏼

Del tanker i kommentarsporet

Kommentarer

Skriv kommentar